Psihoterapie de Cuplu

Psihoterapia de cuplu se adreseaza tuturor celor care sunt interesati sa isi imbunatateasca relatia de cuplu, sa aduca o schimbare benefica sau sa ia o decizie care vizeaza viitorul cuplului.

 Ce este terapia de cuplu?

Psihoterapie de cuplu – o formă de psihoterapie dedicată partenerilor unui cuplu și presupune participarea amândurora cu sprijinul psihoterapeutului. Esențială este crearea unui loc și timp special în care partenerii să își poată concentra atenția asupra cuplului pentru a putea favoriza schimbarea. Acest moment special este generat de dorința amândurora de a explora și a clarifica temele de interes pentru cei doi.  Terapia de cuplu ajută partenerii în primul rând să își identifice dificultățile, apoi să le analizeze și în final să găsească soluțiile potrivite.

 Când apelam la terapia de cuplu?

Apelăm la terapia de cuplu atunci când simțim că nu mai avem răbdarea să ne ascultăm, când conflictele escaladează în doar câteva momente la cote alarmante. Sau atunci când relația s-a răcit și niciunul dintre cei doi nu mai știe cum să facă pași spre a se apropia de celălalt. Sau când nu știm pe ce drum să ne îndreptăm, într-un moment de cumpănă în cuplu. Uneori apelăm la terapia de cuplu când vrem să ne reinventăm relația, să investim timp, sentimente și energie, care au fost blocate mult timp.

 Care este rolul terapeutului?

Terapeutul are rolul de a crea un moment propice dialogului, deschiderii și schimbării. În primul rând va favoriza un dialog pe principiul comunicării nonviolente, centrate pe a vorbi din perspectiva propriilor experiențe mai degrabă decât despre celălalt. Va ajuta in modelarea stilurilor nepotrivite de comunicare si relationare dintre cei doi parteneri si obtinerea unor stiluri noi si eficiente. Terapeutul va ajuta partenerii să își reînvie empatia pentru celălalt, să redea puterea de a asculta fără a întrerupe și de a afla astfel lucruri pe care nu le știa despre celălalt. Terapeutul va fi imparțial, nu va lua niciodată partea unuia sau a celuilalt, nu va căuta vinovați, alianța fiind cu cuplul în întregul lui.

Tematici ale terapiei de cuplu

  • Lipsa comunicării și escaladarea conflictelor
  • Dificultăți de gestionare a furiei – violență
  • Schimbări majore -pierderea unui loc de muncă, schimbarea domiciliului
  • Partenerii cuplului au devenit doar parinti pentru copiii lor, fiind din ce in ce mai putin sot/sotie si iubit/iubita
  • Infidelitate, gelozie
  • Dificultăți pe plan sexual
  • Partenerii nu se mai simt apreciati, intelesi, doriti sau iubiti
  • Lupta pentru putere, control
  • Separare sau divorț

Timp si spatiu pentru cuplu

 Un nou inceput

Terapia de cuplu porneste de la obiectivele pe care vor sa le atinga partenerii la nivelul cuplului, pe baza asteptarilor si nevoilor fiecaruia. Cel mai adesea problemele in cuplu apar de la o comunicare defectuoasa, pe baza frustrarilor acumulate in timp. Cei doi nu mai reusesc sa-si comunice nevoile si asteptarile deoarece furia transforma orice dialog intr-o acuza, intr-o lupta. Psihoterapia de cuplu iti poate oferi perspective noi, dobandirea unor abilitati, discutarea conflictelor intre parteneri intr-un spatiu neutru.

 Testimonial

Datorita colaborarii cu Ana Maria Mintici am reusit sa identificam probleme de cuplu ce aveau radacini in trecutul nostru de adolescenti si copii si care ne impiedicau sa relationam si sa functionam ca si cuplu, ca si familie.
Cu mult tact, rabdare, dedicare, empatizare si conectare am identificat toate problemele si am reusit sa gasim solutii care sa ne ajute sa functionam ca si cuplu, cat si ca familie, in cadrul careia regula de aur este iubirea neconditionata si toleranta.

Multumim ca ne-ati auzit si ne-ati ajutat ca noi insine sa gasim solutiile potrivite.

Cuplu cu doi copii mici