Sunt înainte de toate, om. Și nimic din ceea ce este omenește nu-mi este străin. Iubirea, durerea, fericirea, angoasa, greșeala, lupta și nu în ultimul rând, speranța. Am urmat atât facultatea de psihologie, pentru a înțelege omul în sinea lui, cât și facultatea de sociologie pentru a înțelege omul în viața socială. Apoi am început formarea în psihoterapie, pentru a pune în mișcare cunoștințele și oamenii, dar am continuat să studiez antropologia pentru a înțelege cultura, capacitatea oamenilor de a înțelege lumea simbolic. În 2011 am fondat Centrul PsihArt împreună cu Laura Trifu și de atunci îmi urmez vocația, lucrând și formându-mă continuu. O schimbare esențială de paradigmă a reprezentat-o studiul psihotraumatologiei, care nu numai că mi-a făcut lucrul cu oamenii și mai profund, dar m-a și schimbat atât ca profesionist, cât și ca om.
Ana Maria Mintici
Psihoterapeut, Consilier psihologic, Psiholog clinician autonom. Co-founder al Centrului PsihArt
Studii:
Psihoterapia integrativă a traumei – Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (2020-prezent)
Terapia de cuplu centrată pe emoții (EFT-Emotionally Focused Therapy) cu Rebecca Jorgensen si Simona Herb (februarie 2018)
Formare EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) Nivel I și Nivel II – Anna Rita Verardo (2017)
Formare in “Psihotraumatologie Multigenerationala si Constelatia Propozitiei Intentiei” cu Franz Ruppert, Diana Vasile si Marta Thorsheim (2014-2017)
Formare în Psihoterapie de Familie – Centrul de Formare si Terapie pentru Copil, Cuplu si Familie – CFTCCF. (2016-2018)
Master în Psihodiagnoza, Psihoterapie Experientiala Unificatoare (PEU) si Dezvoltare Personala in cadrul în Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din Universitatea Bucuresti. (2009-2011)
Master in Antropologie in cadrul Facultatii de Stiinte Politice din Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (2009-2011)
Licentiata in psihologie in cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din Universitatea Bucuresti. (2006-2009)
Licentiata in sociologie in cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Universitatea Bucuresti. (2006-2009)
Competente:
Psihoterapia, consilierea si dezvoltarea personala a copilului, adolescentului, adultului, cuplului si familiei.
Psihoterapia traumei.
Evaluarea si psihodiagnoza copilului, adolescentului, adultului, cuplului si familiei.
Afiliere:
Membru al Colegiului Psihologilor din România – COPSI – cod unic de inregistrare 10313
Membru al Asociatiei Romane de Psihodiagnoza Proiectiva
Experienta profesionala:
Co-Fondator al Centrului PsihArt
Psihoterapeut, consilier psihologic, psiholog clinician – Cabinet Individual de Psihologie Ana Maria Mintici -(2011-prezent)
Psihoterapeut in cadrul programului PsihoArmonie si programului BIG Personality in cadrul International School of Bucharest, Gradinita Camy, Gradinita si After-school Happy Time (2011-2016)
Psiholog in cadrul IRSCA Gifted Education – evaluarea copiilor supradotati (2011-2012)
Psihodiagnostician, psihoterapeut si trainer de grup de dezvoltare personala pentru copii prescolari- noiembrie 2010 – iulie 2011 in proiectul “Cresc Mare” desfasurat in gradinita nr.199 Strop de roua
Consilier psihologic in proiectul “Analiza personala prin terapii creativ expresive” – grup de dezvoltare personala pentru masteranzi ai programului “Psihodiagnoza, Psihoterapie Experientiala Unificatoare (PEU) si Dezvoltare Personala” – noiembrie 2010-ianuarie 2011 facilitat impreuna cu psih. Razvan Stan
Consilier psihologic in proiectul “Autocunoastere si dezvoltare personala”- grup de dezvoltare personala cu studenti la psihologie între anii I-III – aprilie-iunie 2010, facilitat impreuna cu psih. Razvan Stan
Consultant resurse umane pentru S.C. Electro Dovis S.R.L. – iulie 2006 – prezent
Publicatii:
“Jocurile online – Spatii în care viata materiala se extinde” in Dilema veche, nr. 389, 28 iulie-3 august 2011
„Cuplul modern: optiuni consensuale”, capitol în volumul „Psihologia sanatatii – Abordri aplicate – Vol. III – Psihic si somatic”,2010 coord. Eugen Avram
„Comodificarea turistica a comunitatilor „neatinse”, prin lentila antropologica” în Sociologie Româneasca, vol.VIII nr.2, 2010
„Un sat off-road, Magura, redefineste turismul rural” în revista Eurocom, nr. 44, Noiembrie 2008
Workshopuri sustinute:
Workshopul “Boala care vindeca. Atelier de psihosomatica” in cadrul Zilelor Dezvoltarii Personale Unificatoare – Proiect de educatie alternativa si complementara. 2012 Workshop facilitat impreuna cu psih.Laura Trifu
Workshopul Ne orientam profesional redescoperindu-ne!” in cadrul Zilelor Dezvoltarii Personale Unificatoare – Proiect de educatie alternativa si complementara. 2011 Workshop facilitat impreuna cu Liana Nicoleta Vladila
Workshopul „Resurse, credinte, scenarii de familie: o explorare creativa” în cadrul Zilelor Dezvoltarii Personale Unificatoare – Proiect de educatie alternativa si complementara. 2010 Workshop facilitat impreuna cu psih. Razvan Stan.
Workshopul „Întâlnire, relationare si bucurie prin dans si miscare: descopera-te împreuna cu ceilalti!”în cadrul Zilelor Dezvoltarii Personale Unificatoare – Proiect de educatie alternativa si complementara 2010.Workshop facilitat impreuna cu psih. Razvan Stan.
Formare continua, Cercetare, Conferinte:
”Traumele la copii” – Conf.Univ.Dr. Diana Vasile si psihoterapeut Monica Lespezeanu (decembrie 2017)
” Evaluarea clinica a copilului prin metode validate stiintific” – Prof.Dr. Geanina Cucu-Ciuhan (martie 2016)
Traumele de relatie – Conf.Univ.Dr. Diana Vasile (mai 2015)
“Afla adevarul despre tine” – Prof.Dr. Franz Ruppert (aprilie 2015)
Trauma psihica – recunoastere si vindecare – Conf.Univ.Dr. Diana Vasile (martie 2015)
Premiul ALMA MATER pentru „Dezvoltarea de centre și activități noi în comunitate și pe piața muncii de către absolvenții SPER” in cadrul Conferintei Internationale de Psihoterapie Experientiala si Dezvoltare Personala Unificatoare, 2014.
Conferinta: „Balkans: The local, the national and the global – anthropological perspectives” din Plovdiv, Bulgaria, VII „Border Crossings” Conference”, 9-12 aprilie 2009. cu lucrarea „Commodifying pristine communities – Tourism and its Influences”.
Prezentarea lucrarii „Catharsisul si resemnificarea furiei în abordarea art-terapeutic experientiala – proiect de dezvoltare personala” în cadrul Primei Conferinte Naţionale de Psihoterapie Experienţialaă şi Dezvoltare Personală Unificatoare 2010.
Premiul II la sectiunea Eseu pentru lucrarea „ Comodificarea comunitatilor neatinse – Turismul si influentele sale” la Sesiunea de Comunicari „Dimitrie Gusti”, 20 mai. 2009
Premiul II la sectiunea Cercetari Finalizate pentru lucrarea „ Ce se întâmpla în Yahoo Messenger sau Psihoantropologia Spatiilor Virtuale” la Sesiunea de Comunicari „Dimitrie Gusti”, 20 mai 2009.
Premiul I la sectiunea Eseu Fotografic pentru lucrarea „ Magurenii” la Sesiunea de Comunicari „Dimitrie Gusti”, 20 mai 2009
Premiul „Anton Golopentia” acordat de prof. Septimiu Chelcea pentru demersul stiintific la Sesiunea de Comunicari „Dimitrie Gusti”, 20 mai 2009
Premiul I Originalitate pentru lucrarea „ O cercetare calitativa asupra uniunilor consensuale în rândul studentilor din Bucuresti” la Conferinta Nationala „Psihologia – Tendinte Actuale si Perspective”, editia a XII-a din 15-18 mai 2008 (Cluj Napoca).
Premiul I Pentru Originalitate pentru lucrarea „ Plagiatul – Copiatul. Ce emotii traiesc elevii când sunt prinsi cu mâta-n sac” la Conferinta Nationala 9-10 mai 2007 (Bucuresti) : „Labirintul existentei umane in oglinzile cotidianului”.
Premiul II Originalitate pentru lucrarea „ Profilul consumatorului de cultura: Studiu de Caz: Teatrul Mic din Bucuresti” la Conferinta Nationala „Psihologia – Tendinte Actuale si Perspective”, editia a XII-a din 15-18 mai 2008 (Cluj Napoca).
Testimoniale
Am venit la centru plina de emotii... prima data cand incercam psihoterapia. Nu stiam ce voi afla despre mine, daca voi avea conexiunea potrivita cu psihoterapeuta, ce voi spune, ce ma va intreba...
De cum am sunat la usa, m-a intampinat Ana Maria Mintici: calda, empatica, zambitoare. Mi-a alungat instant mare parte din emotii. M-am asezat pe scaun si am inceput cu un fir din viata mea, ca sa ajung in scurt timp la centrul traumei mele si adevaratul motiv al intamplarilor mai putin fericite din viata mea.
Ce m-a ajutat cel mai mult a fost:
- mediul sigur, creativ si relaxant in care se tin intalnirile
- ``chimia`` cu psihoterapeuta, felul in care s-a adaptat stilului meu de introspectie si descoperire de sine.
- empatia, obiectivitatea si claritatea cu care adreseaza intrebarile, gestioneaza discutiile si cu care face conexiunile in haosul de idei povestite acolo de mine 🙂
- disponibilitatea pentru stabilirea intalnirilor
- recomandarea unor materiale pentru aprofundarea traumei pe care o inteleg din ce in ce mai bine
Toate astea mi-au adus claritate in descoperirile mele despre sine. Am inlaturat alte scenarii pe care le interpretam eu inainte ca fiind cauzele nelinistilor mele, focusandu-ma astfel pe adevarata sursa a durerii. Asta mi-a dat curaj si liniste sa merg pe drumul asta de constientizare si acceptare a partii dureroase din mine.
Plus ca se vede evolutia in starea mea de spirit de zi de zi: mai linistita, mai vesela, cu mai multe solutii si decizii potrivite mie.
Ma bucur ca am ales sa vin aici.
Ana m-a ajutat mult să mă limpezesc şi am reuşit să mă văd şi să mă înțeleg mai bine şi în final, soluțiile pe care le căutam în cabinet le-am descoperit în mine. După un an, am reuşit să descopăr ce e cu adevărat important pentru mine în alegerea unui job, şi acum în sfârşit am o meserie pe care o iubesc. Am descoperit multe despre izvorul tristeții si rolul lui esențial în viața mea, şi despre cât de mult din prezentul meu i se datorează dar şi despre cât de mult ce construiesc de aici încolo trebuie construit iertându-l şi acceptându-l.
Toate acestea nu ar fi fost posibile fără empatia, încrederea, curiozitatea autentică şi profesionalismul de care a dat dovadă Ana. A reuşit într-un mod minunat să arunce lumini pe nişte drumuri pe care orbecăiam de ani de zile, şi m-a ``împuternicit`` să învăț să fac singură alegerile potrivite. Sunt doar câteva motive pentru care sunt foarte recunoscătoare şi recomand cu multă încredere acest cabinet.
Ana Maria Mintici este un psiholog ce lucreaza cu foarte mult profesionalism si la care m-as intoarce oricand as avea o problema ce necesita atentie speciala si ajutor.
Va multumesc!
In primul rand, am reusit sa il intelegem mai bine pe M., sa il ``descifram`` si sa vedem ca in spatele gesturilor, actiunilor, cuvintelor si in general al intregului comportament se ascund intotdeauna stari, sentimente si emotii. Anumite aspecte le intuiam numai, dar cu ajutorul psihologului si a evaluarii psihologice ne-au fost mult mai clare. In plus, am aflat lucruri interesante, de un real folos pentru noi in intelegerea fiului nostru.
Apoi, am inteles inca o data, rolul nostru de parinti in evolutia si viata lui M. si ce anume din comportamentul nostru l-a influentat in mod negativ. Stim ce am facut bine si de asemenea stim si unde am gresit. Aspecte cum ar fi timpul petrecut impreuna, incurajarile pentru incercari, laudele potrivite, o mai mica importanta acordata rezultatelor scolare, etc. au capatat o valoare mult mai mare acum.
Si nu in ultimul rand, poate cel mai important pentru noi a fost sa stim ceea se trebuie schimbat pentru o dezvoltare cat mai armonioasa a lui M., din toate punctele de vedere. Schimbarile pe care le-am facut in viata de familie ( incluzandu-i aici si pe bunici ) cat si in comportamentul nostru vedem ca au un impact pozitiv si ne dau sperante ca suntem pe drumul cel bun, fapt confirmat si la o intalnire ulterioara cu doamna psiholog Ana Maria Mintici.
Ana nu este aici ca să fie de-acord cu tot ce zic eu, sau să mă salveze pe mine de trecutul meu tumultuos. Ea e acolo ca om antrenat în a ajuta alți oameni să se ajute singuri.
Cred că aici, la PsihArt, se poate regăsi aproape oricine - din ce am observat, sediul este atât de plin de creativitate și de bun gust, că te face să te simți încredere. Lăsând profesionalismul la o parte, care e din plin, cel mai mult îmi place pasiunea terapeuților care se regăsește în fiecare detaliu din cabinet: atmosfera, florile, tablourile.
E o călătorie lungă pentru mine și extraordinar de dificilă, însă cred că merită efortul. Acum mă lupt cu mine însămi, cu ideile relativ dăunătoare ale părinților, influența mass-mediei (telenovele, muzică, videoclipuri și diverse potretizări ale unor persoane cu care m-aș putea identifica etc) etc. dar sper și cred sincer, că va veni un moment când nu voi mai lupta cu mine, ci pur și simplu, voi fi ok cu mine și o să mă las să fiu așa cum sunt: un om bun.
Cu mult tact, rabdare, dedicare, empatizare si conectare am identificat toate problemele si am reusit sa gasim solutii care sa ne ajute sa functionam ca si cuplu, cat si ca familie, in cadru careia regula de aur este iubirea neconditionata si toleranta.
Multumim ca ne-ati auzit si ne-ati ajutat ca noi insine sa gasim solutiile potrivite.