Ce este şi ce nu este psihoterapia?
Psihoterapia este un serviciu specializat de asistare psihologică şi în acelaşi timp este şi o relaţie umană de însoţire şi ajutorare în care un om cu studii de specialitate şi formare profesională în acest sens (terapeutul) îl însoţeşte pe un alt om (clientul) în călătoria de autocunoaştere, creştere, vindecare psiho-emoţională, depăşire a propriilor blocaje şi limitări şi dezvoltare a resurselor proprii, în drumul spre o viaţă mai bună, mai împlinită, mai în acord cu sine. În şedinţele de terapie, prin intermediul unor tehnici care ţin de abordarea terapeutului, clientul este ajutat să conştientizeze, să se înţeleagă şi accepte pe sine, să facă schimbări în felul cum simte, gândeşte şi acţionează, pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.
Psihoterapia nu este o soluţie de moment sau o rezolvare rapidă, ci un proces care ia timp şi dedicare faţă de obiectivele stabilite de către client împreună cu terapeutul. Terapia nu este ceva ce primeşti sau ceva ce terapeutul îi face clientului, ci o colaborare, o muncă împreună pentru schimbarea personală şi pentru dezvoltarea sănătăţii mentale şi a stării de bine, la care clientul participă activ. Terapeutul vine cu experienţa şi cunoştinţele profesionale, însă clientul este cel care vine cu puterea de vindecare, dezvoltare, creştere personală.
Cine poate beneficia de psihoterapie?
Psihoterapia poate fi utilă atât în cazuri de psihopatologie, cât şi ca suport pentru oamenii care nu au o anumită tulburare psihică însă trec printr-un moment dificil, de transformare personală, de pierdere semnificativă sau un impas existenţial. Este un mit ideea că a merge la terapie înseamnă că „eşti nebun”; dimpotrivă, a cere ajutor specializat atunci când ai nevoie denotă responsabilitate pentru propria sănătate mentală şi reprezintă un pas important şi curajos.
Mai concret, iată numai câteva exemple de situaţii în care aţi putea apela la un psihoterapeut:
– depresie
– anxietate (generalizată, socială, fobii specifice, atacuri de panică)
– şoc post-traumatic
– stres
– doliu psihologic
– burnout profesional
– tulburări de personalitate
– tulburări obsesiv-compulsive
– tulburări alimentare
– creşterea stimei de sine
– creşterea nivelului de încredere în sine
– dificultăţi în relaţii
– tulburări psihosomatice
– dificultăţi de adaptare
– momente de transformare majoră
– managementul furiei
– gestionarea emoţiilor
La ce mă pot aştepta când vin la cabinet?
În cabinetul de psihologie, clientul şi psihoterapeutul vor lucra împreună în vederea dezvoltării stării de bine, de sănătate mintală şi creştere personală a clientului şi ridicarea nivelului de calitate a vieţii acestuia. Felul în care se lucrează se bazează mult pe dialog, însă pot exista şi alte metode de lucru. Atitudinea terapeutului, aspectele pe care se pune accentul şi tehnicile folosite depind de şcoala în care acesta s-a format, de personalitatea şi modul său de a înţelege şi aborda psihoterapia şi de abilitatea şi disponibilitatea de a se adapta cu flexibilitate la nevoile individuale ale fiecărui client.
În afară de dialog şi tehnici bazate pe dialog, metodele de lucru pot include exerciţii, fişe, teme de lucru în viaţa de zi cu zi, art-terapie (în care se poate lucra cu desen şi pictură, modelaj, literatură, fotografie, muzică), tehnici corporale (mişcare, dans, respiraţie, urmărirea şi “ascultarea” senzaţiilor şi reacţiilor pe care le are corpul moment de moment), sugestii hipnotice, tehnici de vizualizare etc. Există multe variante, în funcţie de orientarea terapeutică a profesionistului cu care lucrezi.
Chiar şi dialogul poate scoate la iveală şi lucra cu aspecte diferite, cum ar fi: schimbarea gândurilor şi comportamentelor, înţelegerea şi schimbarea sau acceptarea gândurilor şi emoţiilor, înţelegerea, conştientizarea şi exprimarea materialului inconştient, concentrarea pe rezolvare de probleme şi/sau pe resurse personale şi valori, învăţarea unor noi abilităţi, focusul pe relaţia terapeutică pentru înţelegerea şi schimbarea tiparelor de relaţionare pentru a construi relaţii mai sănătoase în viaţa de zi cu zi, adoptarea unei perspective mai largi asupra vieţii etc. Din nou, există foarte multe posibilităţi diverse; de aceea, poate fi de interes şcoala terapeutică şi modul de lucru al terapeutului la care mergi, ca psihoterapia să meargă în acord cu ceea ce este mai important şi mai în acord cu tine, cu valorile şi nevoile tale.
Durata unei terapii diferă, de asemenea, în funcţie de nevoile clientului, de profunzimea schimbării dorite şi de orientarea psihoterapeutului. Schimbarea ia timp, aşa că un element comun este nevoia de a veni la mai multe şedinţe, cu o anumită regularitate. Şedinţele pot dura între 45 şi 90 de minute, de obicei 50-60 de minute. Aceste lucruri se stabilesc de comun acord între terapeut şi client, la începutul psihoterapiei.
Relaţia terapeutică
Studiile arată că mai important chiar decât şcoala în care s-a format psihoterapeutul este relaţia terapeutică ce se dezvoltă între fiecare psihoterapeut şi client în parte. O bună alianţă terapeutică ajută la schimbare mai bine decât metodele şi tehnicile folosite, iar lipsa unei bune colaborări afectează cursul terapiei chiar în ciuda unei bune pregătiri a terapeutului. De aceea, este foarte important în primele şedinţe să ai încredere în propria intuiţie în legătură cu felul în care simţi că poţi sau nu să colaborezi cu persoana din faţa ta, dincolo de diplomele, calificările sau cunoştinţele pe care aceasta le are.
Sigur că pe parcursul oricărei psihoterapii apar momente dificile, sensibile, poate uneori chiar neînţelegeri – aceste lucruri pot fi folosite de un psihoterapeut bun chiar pentru a consolida alianţa terapeutică, pentru a înţelege mai bine clientul şi a îl ajuta pe acesta să folosească experienţele mai puţin plăcute în favoarea sa. O relaţie terapeutică bună are la bază colaborarea, respectul, empatia şi încrederea, indiferent de particularităţile fiecărei situaţii.
Tocmai pentru că este un aspect atât de important şi pentru că în terapie este necesar să te deschizi, să te priveşti cu bune şi rele în faţa unui alt om care te ajută să te accepţi şi în acelaşi timp să te dezvolţi ca persoană, este important să ştii că ai dreptul să alegi. Poţi merge la una sau câteva şedinţe cu mai mulţi terapeuţi până când găseşti unul alături de care poţi lucra aşa cum ai nevoie, iar acest lucru este în regulă. Contează să găseşti în terapeutul pe care îl vei alege atât un bun profesionist, cu o practică etică şi bazată pe cunoştinţe solide, cât şi un om alături de care să simţi că poţi parcurge acest drum frumos şi dificil, cu toate provocările şi satisfacţiile pe care le presupune.
Sursa foto: http://www.psihocabinetmarinasasu.ro/pics/psihoterapie_individuala.jpg