Relațiile interumane sunt deosebit de complexe și fac parte inerentă din noi înșine, nu le putem nega, tot așa cum nu putem trăi fără contacte umane.
Orice relație umană, fie că vorbim de cele de familie, de cuplu sau sociale, trece prin niște etape de creștere și dezvoltare.
Într-o primă fază aceste relații au un anume ritm dictat de relația dintre două persoane. Între timp, acest ritm suferă numeroase transformări, ajungând fie să consolideze relația, fie să ducă la un final.
Ne vom ocupa în mod special de relațiile toxice de cuplu, cele care încep îndeosebi printr-o atracție fizică deosebită dar care, în timp, se deteriorează, ajungând la ruperea relației.
Cuprins:
Ce este și cum se definește o relație toxică
În principiu, o relație toxică prezintă semne clare de manipulare, jigniri și umilințe psihice și chiar fizice din partea unuia dintre parteneri, cu scopul clar de a-l domina pe celălalt.
Cel mai probabil acest gen de comportament este moștenit de la relațiile anterioare sau poate chiar din familie, familie care a funcționat pe baza unui tipar disfuncțional.
Chiar dacă relația debutează sub auspicii favorabile, partenerul care nici măcar nu conștientizează că prin vorbele și faptele lui aduce prejudicii grave celuilalt, continuă să se comporte la fel, în ciuda încercărilor timide de altfel de a i se atrage atenția că greșește.
Adesea nici punerea unor limite nu ajută, deoarece partenerul dominator are impresia că nu îi se acordă respect, că este sfidat și atunci conflictul va escalada.
Comunicarea sinceră ajută, dar până când?
Comunicarea este întotdeauna o poartă spre deschiderea celor doi, pentru a înțelege de ce unele comportamente care aparent sunt pentru grija celuilalt, degenerează în control și posesivitate.
Deseori, în încercarea de a nu se lăsa dominat, partenerul care aparent se supune, recurge și el la aceleași arme ca și partenerul dominator și de aici se ajunge la un cerc vicios în care nu se mai poate distinge clar cine e victima și cine este agresorul.
Partea tristă este că, în acest război sunt implicați de multe ori și copiii, cei care vor avea cel mai mult de suferit la vârsta adultă.
Dacă dialogul în momente de liniște nu dă roade, iar partenerul abuziv este în continuare refractar la idee se poate încerca, pentru o perioadă dacă există posibilitatea, mutarea departe de el. Aceasta în ideea că poate va înțelege că cel care pierde dacă se comportă așa este chiar el.
Ce se poate întâmplă în faza de despărțire temporară
Cel mai probabil partenerul părăsit va încerca să reia legătura cu celălalt prin telefoane, mesaje sau amenințări, dacă nu este băgat în seamă.
De cele mei multe ori persoana abuzată mai dă o șansă relației din varii motive cum ar fi copiii comuni sau stabilitatea financiară. Aceasta decide să facă acest lucru pentru că partenerul manipulator promite că se va schimba și totul va fi la fel ca la începutul relației.
Din nefericire, de cele mai multe ori, acesta nu are nici cea mai mică intenție să se țină de cuvânt. Dacă lucrurile escaladează din nou și nu mai sunt șanse de reconciliere, soluția finală ar fi de despărțire, pentru binele terțelor persoane implicate, respectiv copiii.
Cum se procedează dacă se ajunge la psihoterapeut?
Se întâmplă însă mai rar, ca cele două persoane implicate într-o relație de cuplu să își dorească să ajungă în cabinetul unui psihoterapeut, dacă amândouă sunt persoane raționale care vor să își salveze relația.
De menționat este faptul că și în relațiile armonioase pot interveni din când în când genul acesta de comportament atunci când unul dintre parteneri trece printr-o etapă de viață, de exemplu pierderea unui job. Și atunci încearcă să ia energie de la celălalt partener, impunându-i anumite lucruri sau limitându-i aria de acțiune.
Un psihoterapeut cu experiență va merge pe firul poveștii și va asculta ambele părți implicate fără a lua apărarea niciunuia dintre ei. Sigur, prin metode terapeutice va încerca să ajungă și la istoricul familiei de bază pentru că de acolo pornesc multe dintre traumele nevindecate ale vieții de adult.
Cu răbdare, procesul de vindecare poate începe și sunt șanse majore ca partenerul toxic să conștientizeze unde are de lucrat cu ele.
Sunt însă și cazuri în care se impune despărțirea definitivă și procesul de recuperare de stimă de sine va fi vital pentru partenerul care a îndurat abuzuri în timpul relației.
Acesta va avea loc tot în cabinetul unui psihoterapeut.