“Eu nu am nevoie de un psiholog! Nu sunt nebun/ă! Stau bine cu psihicul! Nu am nevoie de ajutor! Dacă mergi la psiholog înseamnă că ești o persoană slabă!”
De câte ori nu ai auzit în jurul tău astfel de afirmații? Desigur, nu toată lumea are nevoie de un specialist pentru a rezolva anumite probleme. Suntem perfect de acord cu aceste lucruri. Însă să înțelegem încă de la început că dacă mergi la un psiholog asta nu înseamnă că ești nebun. Terapiile nu se termină cu o prescripție medicală, ci mai degrabă una pentru suflet.
Noi considerăm acest lucru un act de curaj, pentru că de obicei oamenii nu recunosc că au nevoie de ajutor, preferând să se închidă în ei, decât să poată găsi o rezolvare cu ajutorul unui specialist în cazul în care nu mai face față a ceea ce se întâmplă în jur. Am mai discutat și în alte articole de pe blogul nostru, problemele nerezolvate vor aduce cu sine alte probleme mai mari, iar de aici până la depresie nu mai este decât un singur pas.
Desigur că viața nu este roz sau doar lapte și miere, însă diferența o face gândirea pe care o avem și deciziile pe care le luăm. Cum înfruntăm acele probleme? Ne gândim că sunt trecătoare sau ne cufundăm în gânduri și în stări triste?
În timpurile pe care le trăim, unde pandemia și războiul ne-a cam data viața peste cap. Așa cum spune și o vorbă – Eram fericiți și nu știam! Totuși și în aceste vremuri tulburi trebuie să conștientizăm că viața merge înainte. Nu ne putem opri doar pentru faptul că nu mai există siguranță în lume. Important este din ce perspectivă gândim.
Așadar, iată 5 motive pentru care să mergi la un psiholog. Dacă te regăsești, poate că ar fi bine să apelezi la câteva ședințe de terapie.
Cuprins:
Nu îți poți regla emoțiile
Simți de ceva vreme o schimbare în comportamentul tău, iar oamenii din jur îți spun același lucru. Te enervezi foarte repede, nu îți poți controla furia, crezi că totul se întâmplă din vina ta. Începi să devii frustrat, trist, anxios. Uneori te întrebi ce s-a întâmplat cu tine și de ce nu te poți controla. De cele mai multe ori subconștientul lucrează, iar acest comportament poate surveni din anumite întâmplări negative pe care le-ai avut. De-a lungul timpului ai devenit tot mai dezamăgit de tine și de deciziile pe care le-ai luat. De aici poate apărea și această schimbare. Trebuie să înveți să îți controlezi emoțiile, iar asta o poți face în cadrul unei evaluări psihologice.
Nu mai ești productiv la job sau la școală
Dezechilibrele psihoemoționale aduc cu sine și o lipsă de concentrare, de atenție și de energie. Fapt pentru care performanțele la job sau la școală pot scădea vizibil. Nu mai dai randament, nu mai duci anumite sarcini la bun sfârșit, nu mai mergi cu drag și tot ce îți dorești este să mergi acasă și să te odihnești.
Toate aceste lucruri nu apar doar în cazul adulților, ci și în cazul adolescenților și copiilor.
Lipsa somnului, mereu obosit sau prea mult somn
Toate aceste probleme pot avea un impact foarte mare asupra somnului. Apar insomniile sau un somn agitat. Începi să te gândești la problemele pe care le ai, nu găsești rezolvare, te ridici de mai multe ori din pat sau efectiv stai cu ochii în tavan.
Pe de altă parte sunt și persoane care în astfel de cazuri dorm nejustificat de mult. În timpul nopții cât și în cursul zilei. În ambele situații sunt extrem de obosiți și lipsiți de energie.
Apetit crescut sau lipsa totală a alimentației
Și în acest context apar tulburări. Fie din cauza emoțiilor și stresului mănânci excesiv, fie nu ai poftă deloc de mâncare. Acestea vin și cu probleme de sănătate, care uneori pot fi vitale. De aceea, ajutorul unui psiholog ar trebui să fie pe lista ta de priorități.
Lipsa activităților obișnuite, a hobby-urilor
Dacă ți-ai pierdut interesul pentru lucrurile ce odinioară îți aduceau momente de bucurie, dacă nu mai vrei să socializezi și preferi să te izolezi atunci trebuie să faci ceva în acest sens. Mai mult ca niciodată ar trebui să îți ocupi timpul cu ceva productiv pentru a uita de probleme, pentru a descoperi și alte lucruri care îți aduc bucurie.
Terapia te poate ajuta mai mult decât crezi. Te poți redescoperi, poți afla cauza comportamentului tău și poți găsi rezolvare.
Te așteptăm la Centrul PsihArt pentru a găsi o rezolvare împreună.